Rokitnik i jego cenny olej:)

 

Owoce rokitnika to źródło pozyskania bardzo cennego oleju rokitnikowego.

Owoce rokitnika zawierają od kilku do 14% oleju tłustego, dlatego należy on do grona najdroższych tłuszczów roślinnych. Najbardziej wartościowy jest olej tłoczony z całych owoców, bowiem zawiera wtedy liczne polifenole, karotenoidy, fosfolipidy, witaminę C, B, E, kwasy tłuszczowe krótko- i średniołańcuchowe, antocyjany, flawonoidy, a nawet garbniki. Olej tłoczony z owoców i nasion rokitnika obfituje w wielonienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy, alfa-linolenowy, kwas oleinowy a także kwas palmitynowy i stearynowy. W oleju zawarta jest duża ilość witaminy E oraz karotenoidów im więcej ich tym intensywniejsza barwa oleju.

Olej rokitnikowi szczególnie dobroczynnie wpływa na skórę, najbardziej wrażliwą, delikatną, alergiczną.

Pobudza wszelkie procesy odnowy tkanek, przyspiesza gojenie ran i wyprysków powstałych na tle alergicznym, dlatego też stosowany jest w naszej Kuracji łagodzącej. A my go jak zwykle nie oszczędzamy do produkcji naszych kosmetyków co widać po kolorze, no i zapachu ale za to odpowiada dużaaaa zawartość ziół. Dziś na przykład na Uniwersytecie III wieku podczas prelekcji o cerze naczynkowej pokazywałyśmy różne roślinki i słuchacze jednogłośnie stwierdzili, że najbardziej przebija zapach kozieradki. Ale historię kozieradki opiszemy innym razem.

A Kurację Łagodzącą polecamy dla cer naczynkowych, trudnych, wrażliwych również dla tych z trądzikiem różowatym.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *