Cera naczynkowa, trądzik różowaty – ROKITNIKOWY opatrunek

Nazywany rosyjskim złotem ROKITNIK jest jedną z najbardziej wartościowych roślin na świecie. Pozyskiwany z jego owoców olej robi furorę w świecie kosmetyków naturalnych i zachwyca swoim działaniem. Dlaczego jest tak cenny? Jakie rokitnik, znany także jako oblepicha, ma właściwości oraz działanie na skórę?

Kosmetyki z ROKITNIKIEM doskonale wpływają na stan cery, głównie NACZYNKOWEJ i z trądzikiem różowatym ale również suchej, dojrzałej i wrażliwej. Stosowane na skórę wzmacniają ją, wspomagają jej regenerację i przywracają elastyczność.

Dzisiaj chcemy WAM przybliżyć właściwości tego niezwykłego krzewu, a także korzyści, jakie może przynieść dla WASZEJ urody.

NAPAR Z OWOCÓW ROKITNIKA

➡1 łyżka owoców rokitnika

➡1 szklanka wrzątku

Zostawiamy na 20min. pod przykryciem

INTRAKT Z OWOCÓW ROKITNIKA

➡1 część owoców rokitnika

➡5 części ciepłego alkoholu (etanol 40%)

Odstawiamy na 14 dni

MASECZKA DO WŁOSÓW

➡1 łyżka oleju z rokitnika

➡1 łyżka oleju rycynowego

Film oraz Zdjęcia zrealizowano w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *